Дитина проситься додому з табору❗ Що робити батькам?

Пропрацювавши більше десяти років і провівши понад півтори сотні змін, ми лише кілька разів стикалися з тим, що дитині не подобалося в таборі, і вона наполегливо просилася додому. Давайте спробуємо в цьому матеріалі розібратися, що робити батькам, якщо так відбувається, як заспокоїти дитину в таборі і як забрати дитину з табору раніше терміну, якщо ви відчуваєте в цьому гостру потребу.

Чому дитині може не подобатися в таборі?

Одразу обумовимо, що не будемо брати до уваги дитячі табори з некомфортними умовами існування, з некомпетентним персоналом і жорсткою дисципліною – там дійсно можуть бути вагомі причини для виникнення гострого бажання повернутися додому і виникнення питань, як поїхати з табору раніше терміну.

Чому ж дитині в такому місці може не сподобатися і чому вона може проситися додому?

Поїздка в табір – ситуація складна як для дитини, так і для батьків, особливо якщо відбувається вперше. Усидіти на місці при словах: «Мамочко, забери мене, будь ласка, додому!» практично неможливо, і ми розуміємо це дуже добре. Давайте спробуємо розглянути, чому така ситуація виникає, і дамо поради, як тут правильно вчинити.

Перші дні в таборі

Найголовніша причина того, що дитина проситься додому з табору – розрив звичної емоційної зв’язку між нею і членами сім’ї. Це може бути для маленької людини більш стресовою ситуацією, ніж він очікує. Тоді неминучі і сльози, і прохання повернути все, як було. Якщо дитина покидає батьків вперше на великий термін (навіть тиждень для маленької людини – це дуже довго), то важливо буде подолати два періоди. Про них можна буде розповісти йому заздалегідь, ще до поїздки.

Що робити, якщо дитина плаче в таборі? Перші два дні в дитячому таборі можуть бути складними для дитини. Більше половини дітей відчувають певні труднощі в цей час. У нашому таборі, звичайно, враховується таке явище. Саме в перші дні проводиться знайомство з інструкторами (в «Орлятку» немає вихователів), в перші дні хлопці зайняті різноманітними видами активностей, в яких можуть перевірити себе і свої сили.

Як правило, на другий-третій день наші гості вже знаходять собі нових друзів, у них з’являється своє коло спілкування. Гостра потреба в поверненні додому згасає, відсунута масою нових вражень. Тому, якщо ваша дитина в перші кілька днів проситься додому, уговоріть його перенести момент повернення на деякий час. У 99.99% випадків при наступній розмові він навіть не згадає про свої прохання, а буде захоплено розповідати, як карабкався на скелі, стріляв з лука, ліпив горщик з глини, катався на конях або сплавлявся по річці.

Середина зміни

Середина зміни – ще один критичний момент для дітей, які важко сприймають розрив з будинком. Якщо дитина вперше покинула будинок, то через тиждень він починає сумувати за близькими, тому що просто звик бачити їх поруч постійно. На щастя, цей період теж недовгий, зазвичай через день-другий маленька людина розуміє, що в будь-якому випадку додому вже скоро, і починає більше переживати за розставання з новими друзями та інструкторами.

Чи можна забрати дитину з табору на вихідні в цей період або просто приїхати його проведати? Звісно можна! Це ж ваша дитина! Але ми рекомендуємо з усіх сил утримуватися від таких кроків. І справа навіть не в тому, що до когось можуть приїхати, а до когось ні, когось можуть забрати, а когось ні, а в вихованні у дітвори самостійності та відповідальності. Рано чи пізно, але ці якості доведеться виробляти – нехай цей природний процес почнеться в дитячому таборі під яскраві емоції та гучний сміх друзів.

Як поводитися, якщо дитина все ж проситься додому?

Якщо причиною настійного прохання забрати дитину з табору є гостра нудьга по дому та близьким, то тут вирішувати вам. Ви знаєте свою дитину набагато краще, ніж хтось інший, і ніхто не в праві вам вказувати. Як достроково забрати дитину з табору? Все просто – приїжджаєте та забираєте. Але психологи рекомендують в таких випадках постаратися в попередній розмові зафіксувати увагу дитини на позитивних моментах, а негатив представляти, як корисний досвід. Не відповісти моментально на пряму вимогу буде складно, але самостійність і відповідальність у дитині без цього сформувати буде важко.

Найголовніше – якщо дитина дзвонить зі словами: «Забери мене, мені погано», не поспішайте виїжджати. Спочатку спробуйте розібратися в причинах цього, поговоривши з ним самим і з працівниками табору. Цілком можливо, що прихованою причиною гострого бажання повернутися під батьківську опіку є сварка з новим другом або не перше місце в спортивній грі.

Діти дуже гостро можуть сприймати такі речі. На щастя, вони швидко про них забувають. Сьогодні дитина думає про те, як умовити батьків забрати себе з табору, а завтра вже сумує про те, що доводиться розлучатися з табором, де пройшов такі пригоди.

Ми ж зі свого боку урочисто обіцяємо робити все, щоб наші маленькі гості не нудьгували, а набували корисних навичок, розвивалися, веселилися та знаходили собі нових друзів. Сльози та нудьга – це не те, що може чекати в «Орлятку». Ті, хто побував тут один раз, прекрасно знають, що плакати та нудьгувати по дому у нас точно не доведеться!